Found


Found är baserad på en kort roman, skriven av Todd Rigney. Det är en känslomässig och brutal berättelse kring en blyg, mobbad femte klassare vid namn Marty och hans liv som skräckbesatt tonåring. 2011 bestämde regissören Scott Schirmer (Harvest Lake, Plank Face) att göra sin egen filmversion baserad på romanen, och detta kom till att bli en av de bästa skridna oberoende filmer under detta århundrade och det finns flera orsaker till varför den förtjänar sitt allmäna rykte.

Efter att ha påträffat ett mänskligt huvud i sin brors garderob, fruktar Marty (Gavin Brown) för sin familjs säkerhet medan han gör en desperat ansträngning att återförena kontakten med sin bror Steve (Ethan Philbeck), vars mordbehov hotar att förstöra Martys liv. På sistone har någonting uppfattats märkligt med Steve, han har agerat konstigt och oftare än inte med en attityd för sent. Varifrån kommer hans personlighet, och vad kommer den att leda till?

Found gjordes med en budget på dryga $ 8.000 och har blivit kritiskt fördömd på grund av dess dåliga skådespel. Men ärligt talat är karaktärerna så blygsamma och ärliga att du kommer relatera till dem på ett riktigt gripande sätt. Det hålls samman av ett kyligt soundtrack som gör att berättelsen smidigt flödar samman med dess komponenter. Historien kommer reta ditt sinne från dess introduktion och tar långsamt tag i ditt känslomässiga centrum och pressar fast din hjärna till en fullträfflig härdsmälta. Den har god potential och den är originell, inte bara på grund av broderns tillvägagångssätt, utan för något mer invecklat och ännu djupare ur sitt sociala sammanhang.

I bästa fall finner folk den här filmen upprörande, för kärnan är det som måste exponeras eftersom den verkliga mardrömmen är det faktum att det mycket väl kan hända i ditt eget område. Den avslöjar den vridna karaktären hos vilseledda ungdomar som tvingas möta livet med tvetydiga svar och frånvarande representationer. Sätt sedan huvudet i rasism och mobbning; mycket nära vår verklighet och hur vi ser på den idag. Found är inte bara en potentiell familjedrama, utan också en svår moralisk och tvetydig historia - en skräckfilm med en samtida kulturell social kommentar.

Om den här recensionen inte är tillräcklig för att göra denna väldefinierade mardröm förståelig, finns det ett element i filmen som tvingar dig som tittare att testa dina gränser för vad som är acceptabel skräck. En fråga som människor har argumenterat kring under längre tid; gör skräckfilmer ungdomar till hänsynslösa galningar? Ett ämne som noggrant behandlar det i vår skräckindustri på ett så ärligt sätt medan den tar dig in i några av de mest sjuka och vridna områdena gällande skräckfilm.

För att rättfärdiga denna översyn; oavsett hur du kategoriserar Found, uppnår den det något ganska ovanliga som du sällan uppleveler inom vanlig mainstream. Den kommer sitta kvar i din skalle och vända ditt tänkande kring hur du definierar skräck som filmisk genre för all framtid.

Found (2012) on IMDb

Regi: Scott Schirmer
Manus: Scott Schirmer, Todd Rigney
Datum: 2012
Land: USA
Speltid: 103 minuter

Genrer: Drama, Skräck, Thriller
Format: Bluray
Bolag: Monster Pictures

Kommentarer