Bread and Circus


Bread and Circus, eller mer känd som 'Slakta Dom Alla', producerades av regissören och manusförfattaren Martin Løke. Detta är en mycket rolig, knäpp, smart och filosofisk film. Ibland har den jämförts med Peter Jacksons tidiga debutfilm 'Bad Taste'. Och man kan till en viss del vara benägen att hålla med om det; en underhållande amatörfilm med passion för grön skogsmiljö, kustbevakning, explosioner och specialeffekter av plast. Det som emellertid skiljer filmerna åt är samhällskritikens strid mitt i all egenhet.

Avskräckt av vad som har hänt vår värld - en plats för tröst och efterlevnad, uttrycker regissören sin ilska och frustration genom att använda bilder av intensiv vildhet, nästan lika barbarisk och eländig som det samhälle han försöker kritisera. De symboliska metaforerna ger oss en skildring som inte är så tilltalande för många tittare, men en sak är säker: Bread and Circus är kompromisslös ur sin egen synvinkel:

Är livet bara en stor illusion? Ibland undrar man det. Den nihilistiska, den spontana, metafysiska och surrealistiska mind-fuck-formen får plötsligt filmen att framstå som något väldigt eget långt ifrån "Bad Taste" - En ren Art-house-film i sitt eget namn.

Bread and Circus är en av Norges första splatter-filmer och handlar om sonen till Moder Jord, som är tänkt att införlivas i systemet. Men som vuxen kämpar han tappert med ett liv i bojor. Han flyr från systemets brutalitet och jagas av soldater i tjänst för att eliminera alla idioter som inte passar in i samhället. Innan han äntligen befriar sig från sin kvävande existens lyckas han hugga sin insikt i sten för kommande generationer; ett meddelande som väcker upproret till liv och får de avvikande att ladda sina vapen.

Mycket av filmens engagemang placeras runt varje enskild scen som innehåller antingen en cool specialeffekt eller något häpnadsväckande obscent. Filmen har absolut inga bra skådespelare, men det är inte heller nödvändigt eftersom det är manuset och dess unika tillvägagångssätt som gör filmen bra. Filmen är mycket underhållande och det är alltid kul när någon försöker tämja på reglerna, särskilt när det gäller filmskaparna i denna rang.

Bread and Circus är en ovanlig indiefilm, och i varje aspekt av ordet är det också en norsk pärla som inte är så känd som den borde vara. Det är en film som fortfarande har potential, ännu mer än så, för det är fortfarande sant att den vågar gå dit ingen människa någonsin har gått förut: bokstavligen in i moder jords anus. Om du gillar symboliska, amatörmässiga, blodfyllda och roliga filmer är detta den absoluta filmen för dig.

Bread and Circus (Video 2003) on IMDb

Regi: Martin Løke
Manus: Martin Løke
Datum: 2003
Land: Norge
Speltid: 75 minuter

Genrer: Äventyr, Komedi, Fantasy, Skräck
Format: DVD
Bolag: Njutafilms

Kommentarer