Vase de Noces


Vase de Noces (bättre känd som The Pig Fucking Movie / Wedding Trough) är skriven och regisserad av Thierry Zéno och Dominique Garny (...Of the Dead). Det som har gett filmen sitt ökända rykte är dess groteska scener och den post-apokalyptiska atmosfären. Filmen giver oss en resa genom livets grundläggande natur och är en mästerlig och experimentell allegori om mänsklighetens tidiga dagar. Filmen har visats i över 40 år på olika filmfestivaler runt om i världen, men har aldrig haft en officiell biovisning och fick sitt allra första officiella släpp på DVD så sent som 2009.

Härifrån blir vi inbjudna till en namnlös bonde (Dominique Garny) och hans extremt sällsynta liv med en sugga. Vi följer henne från den dagen hon är en kulting, till hennes vuxna liv. Bonden visar en ömsesidig bild av hur mycket han älskar henne, som med tiden utvecklar en sexuell relation. Detta frammanar konsekvenser när det visar sig att hon är gravid med honom. Härifrån skiftar filmens ljus till en kall och nonchalant skildring. När suggan visar mer kärlek till sina kultingar än till bonden, blir han svartsjuk och dödar kultingarna genom att hänga dom i rep, var på suggan blir såpass deprimerad att hon begår självmord.

Många tror att filmen äger rum i framtiden och att vår huvudperson är den sista personen på jorden. Även om detta kan vara sant, så vill man nog mer tro att det är en tidlös handling med en mycket liten anledning att föreslå en viss tidsperiod. Det viktiga är att förstå att denna jordbrukare är otroligt isolerad och kroniskt deprimerad. Under hela filmen skådar vi diverse sekvenser där han forcerar dockhuvuden på duvor och ordnar med olika förorenade ämnen i burkar, kanske för att fördriva tiden och kanske som en tvångsmani. Vad vi vet med säkerhet är att den här mannen är ett olyckligt fall, och vi som betraktare får en oroande upplevelse genom att åberopa hans destruktiva leverne.

Filmen är helt i svartvitt och har ingen dialog alls. Istället använder det musik som ger berättelsen en extra dimension. De har valt delar av 11-talskomponisten Perotin - den första kända polyfoniska kompositören. Den innehåller också musik av Claudio Monteverdi - som var den största kompositören runt den tidiga barocken och är mest känd för sina madrigaler, liksom operan 'Orpheus' från år 161:

Detta arbete är suggestivt elegant, men också väldigt smutsigt och ger dig en tydlig provocerande iverkänsla och de sista femton minuterna av filmen är ett riktigt magvändande koncept. Vissa scener är så utdragna att du känner dig som en del utav filmen. Sammanfattningsvis är detta en riktigt svår film att genomskåda, och du behöver en stark mage liksom psyke för att tolerera filmens galenskap.

På något märkligt vis är Vase de Noces givande och den stannar definitivt i ditt sinne så länge du lever. Vill du uppleva en konstig och hypnotisk film som motvilligt kastar in tittaren i en schizofren mardröm? Välj Vase de Noces, du kommer aldrig ångra det. Den förgyller både nerver liksom maginnehåll.

Vase de noces (1974) on IMDb

Regi: Thierry Zéno
Manus: Dominique Garny , Thierry Zéno
Datum: 1974
Land: Belgien
Speltid: 80 minuter

Genrer: Romantik, Skräck
Format: DVD
Bolag: NjutaFilms