The Dead Inside


Många oberoende filmer med låg budget är begränsade till små roller och en enda nödvändig poäng, men regissören Travis Betz och filmfotografen Shannon Hourigan har den visuella känslan likt en begåvad animatör. De slösar inte en enda ram för att designa en rad vackra och fantasifullt iscensatta bilder som ofta har ett rikt utseende av mättade färger på ett svart staffli. Betz lyckas behålla vårt intresse, som i princip är en tvåpositionell historia med två skådespelare som spelar dubbla roller.

Wes (Dustin Fasching) är en utbränd fotograf som betalar räkningarna genom att fotografera bröllop. Fiona (Sarah Lassez) är författare till ett antal zombie-romaner som kallas 'The Dead Survive'. De är ett kärleksfullt par som en gång var högst i sin kreativa karriär, men som nu har tappat all inspiration. När Fiona börjar visa tecken på schizofreni, gör Wes allt som står i hans makt för att hjälpa henne bli bättre. Men mörkare krafter lurar in i henne och snart inser de den verkliga fasan av situationen. I kampen mot en mentalt sjuk person upptäcks samtidigt en återkommande inspiration i de grymmaste hörnen av denna musikaliska skräckfilm.

De graciösa låttexterna är skrivna av Travis Betz och den svängiga musiken komponeras av Joel van Vliet. Detta blandas med en förstklassigt avancerat dokument vilket är mycket underhållande. De enda två karaktärerna som filmen visar har talang att leverera låtarna mycket effektivt, Wes och Fiona krossar verkligen deras vokalprestanda från uppdelningen mellan varje låt som avslöjar sig under speltiden.

Parets första akt, "My Fucking Heart", är en passionerad klagom som leder till en rullande önskefantasi om hur roligt det skulle vara om en zombie-apokalyps befriade dem från deras vardag. Senare låt-akter blir allt mörkare och skjuter till handlingen i ett allt mer dystert territorium och Fionas beteende visar snart tecken på möjlig besittning av en okänd person som hotar att ta över hennes kropp. När vi lär oss sanningen bakom vad som händer med Fiona, tar historien en känslomässig resonans som ger henne den sista sången, den vackra godnattsången "Ghosts Begone", en verkligt radikal låt som är skrämmande och mycket kraftfull.

Travis Betz tar oss med på en resa som går från komedi till udda romantik, till mörkt drama och en unik musikal! Filmen har mer konstnärliga meriter än många andra av världens oberoende filmskapare. Jag erkänner den talang som krävs för att skriva egna låtar och få dem levererade på ett engagerande sätt. Den har definitivt potential och utvecklas som en mörk opera som mycket troligt kommer att glädja teaterpubliken liksom skräckfilmfans.

Detta är en originell och spännande studie av relationer, förlust av kreativitet, cynism och en hel del zombie galenskap. Om du letar efter en lite annorlunda musikal, fäst då tänderna i The Dead Inside. Den underhåller lika mycket som den upprör. Högt rekommenderad film!

The Dead Inside (2011) on IMDb

Regi: Travis Betz
Manus: Travis Betz
Datum: 2011
Land: USA
Speltid: 98 minuter

Genrer: Musikal, Skräck
Format: DVD
Bolag: Drexel Box Productions