Lunacy


Jan Švankmajer, en tjeckisk militant regissör vars yrkande bygger på att provocera huvuddelen av dess åskådare. Lunacy (Sílení) är regissörens femte långfilm där han utforskar en experimentell blandning av Edgar Allen Poe's skräckberättelser och Marquis de Sade's surrealism. Han inleder detta arbete med en kort term där han förtydligar filmens speciella karaktär; en nödvändig introduktion som är värd att ha som grund för ett nyanserat sätt att utforska dess tema. Det finnes också en stor likhet med en annan klassiker 'Alice i underlandet' - ett potentiellt verk som bokstavligen för dig ner i kaninhålet långt innan du är medveten om det själv.

Jean Berlot (Pavel Liska) återvänder hem efter sin avlidne mammas begravning. Hon dog på ett mentalsjukhus och nu räds han att utveckla samma dårskap som hans mor bar på. En dag träffar han en mystisk markis (Jan Tríska) som ger honom en gratis åktur. Detta är början på en resa med innehåll av profana ritualer, där han möter en galen asyl där de mentalt sjuka har tagit över makten och där utforskningen av unika metoder pågår för att bota galenskapen.

Lunacy är en filosofisk skräckfilm där teknik kombinerar Švankmajers tidigare uttryckssätt från 'Down to the Cellar' (1983) och 'Jabberwocky' (1971). Idén att kombinera ett mentalsjukhus trångt med galenskap och surrealism, samt stop-motion blandat med Le Grand Guignol-terror gör detta mästerverk intressant att titta på. Historien är unik med alla konstiga vändningar som både är underhållande, skrämmande och motbjudande.

Filmen framtonar ett tydligt 1800-tal som blandas med anakronistiska element, vilket gör det lättare att absorbera filmens mer metaforiska element. Det osofistikerade manuset är mer eller mindre ett fiktivt argument mellan krafterna för total frihet och absolut kontroll. Även bland de nihilistiska undertonerna och det otäcka bildmaterialet bevarar Švankmajer en nästan lekfull känsla av rädsla; en skräckfilm vars primära bild består av dansande kött med stark doft av total anarki.

Från det som lyckas gå från absurd roligt, det upplösa och klaustrofobiska, ger filmen den typ av påverkan som så många av filmens karaktärer verkar söka. Allt kanske inte upprätthålls i Lunacy, men om du tycker att det är exotiskt och kul att titta på två ko-tungor som rör sig över scenen med trånga övergångar, bör du definitivt ta en titt på filmen. Ljudet från markisens frenetiska kacklande tillsammans med filmens rörelse kommer att spöka kring dina korridorer långt efter att epilogen har rullat förbi. Stark rekommendation!

Sílení (2005) on IMDb

Regi: Jan Svankmajer
Manus: Edgar Allan Poe, Marquis de Sade
Datum: 17 November 2005
Land: Tjeckien | Slovakien
Speltid: 118 minuter

Genrer: Drama, Komedi
Format: DVD
Bolag: New Wave Films