Terrifier

Karaktären Art The Clown har varit med oss i några år och presenterades först i 'All Hallows Eve' (2013). Den är baserad på en antologi med ett par kortfilmer som hjälpte till att bygga upp Art The Clown. Regissören Damien Leone tyckte att Art var en karaktär han kunde fortsätta konstruera och beslutade att finansiera en slasher-film tillägnad clownen.

Liksom större delen av slasher-genren börjar varje bra sådan med att våran handlingsfattiga mördare samlar sina verktyg i förberedelse att utföra sitt nattliga skift. Terrifier ämnas precis en sådan introduktion under Halloween-helgen, för att hastigt övergå till en talkshow där den missnöjda kvinnan som tidigare överlevt Arts attack befinner sig. Kvinnan blir hånad av programledaren och söker nu en högst härlig hämnd.

Efter denna öppningssekvens övergår scenarbetet till två kvinnliga karaktärer som nyss avslutat en Halloween-fest och bestämmer sig att besöka slummens pizzeria. De överrumplas av Art som agerar bisarrt men ändå något charmigt. Han blir hastigt skymfad och tjejerna beger sig mot sin bil för att snart upptäcka att däcken är punkterade och tillkallar så vis en av sina systrar att möta upp dem. Snart känner en av tjejerna behov av ett toalettbesök och beträder en intilliggande byggnad. Då börjar saker och ting gå i sidled när Art snart finner ett spår som leder honom till tjejerna.

Det är alltid svårt att frammana ett ordentligt omdöme när det kommer till simplistiska filmer som Terrifier, man vill kunna undanhålla de allra bästa godbitar den har att erbjuda.

Art The Clown (David Howard Thornton) är filmens bästa gestalt. Hans avsaknad av linjära gester gör honom ypperligt obehaglig. De olycksfina svarta och blodfläckade tänderna vars hånskrattande anletsdrag tillför en sminkeffekt av allra högsta kvalité. Ögonen glimmar i guldfärgad nyans och ansiktet är fyllt med blodiga detaljer. Det är minst sagt en hjärtskärande rollfigur vi har att göra med.

Filmen erbjuder på fantastiska specialeffekter. Huvuden blir dekapiterade, ögon blir urgröpta och symboliken av en Jack-o-lantern är alldeles slående när Art placerar ett par gnistrande tomtebloss i vardera ögonhåla. Den mest tillfredsställande synen är dock när Art bokstavligen sågar i tu en kvinna på hälften från ljumsken ner genom huvudet. Den bjuder på en stenhård magspark i sin grymma, smaklösa och obehagliga natur.

I tidigare antologi byggde karaktären Art kring sin mystik och dess atmosfär, i Terrifier är det raka motsatsen. Vi blir istället bjudna på en gore-fest med avsaknad av ordentlig handling. Den bevisar att moderna skräckfilmer fortfarande kan leverera. Förvänta dig varken en handling eller en god skådespelarinsats. Längtar du istället efter splatter av hög kaliber framförd av en psykotisk mördarclown så är Terrifier det självklara alternativet.

Terrifier (2016) on IMDb

Regi: Damien Leone
Manus: Damien Leone
Datum: 15 Oktober 2016
Land: USA
Speltid: 82 minuter

Genrer: Skräck, Thriller
Format: Blu-Ray
Bolag: Tiberius Film

Kommentarer