South Mill District

Joe Meredith är en mindre känd illustratör som designat en del omslagskonstverk genom åren. Han är en del av 'The Insomnia Collective', där han engagerar sig tillsammans med artisterna Phil Stevens och Martin Trafford. South Mill District är Joe Merediths debutfilm. Kanske på tiden med tanke på hans distinkta stil och sin öppna inställning till fri konst. Hela hans Sci-Fi-koncept och hans tydliga HR Giger-inspirerade stil klargörs i den här kortfilmen - Det är spännande att se hans utveckling från penna till ett levande och rörligt bildformat.

Handlingen är inte särskilt avancerad även om den suggestiva delen ibland kan spela större roll. Vi ser efterdyningarna av ett tidigare utomjordiskt krig och vi skickas tio år fram i tiden där gränsen mellan människor och utomjordingar är mycket suddiga. Här följer vi Drennan (Joe Meredith) och Luci (Cidney Meredith), två landstrykare som en gång var föremål för ett farligt experiment som involverade assimilering av utomjordingar och mänskligt DNA.

Det är onödigt att binda ihop omdömet med en massa detaljer när filmen inte är längre än 25 minuter. Det får lämnas åt tittaren, men filmens kontrast är fenomenal när Joe i filmen faktiskt använder sig utav sina teckningar som inspirerade honom till verket. Ibland kan man tro att han befunnit sig i en transpsykos medan han producerat fram alla sina karaktärer. Det giver en känsla av att han sitter på sitt vardagsrumsgolv och tecknar, och plötsligt kryper hans skapelser fram i en levande form och stör honom i hans vardag. Det är surrealistiskt och roligt och den kontrasten är så slående.

Det uppskattas att filmen saknar dialog, istället presenterar Joe sitt verk med en berättelse-röst och den är väldigt trevligt framförd och passar den lugna naturen och dess tydliga foto med alla vackra närbilder. Det finns många industriområden och skogsområden att ta del i, och det är ett stort plus om du gillar urban exploration etc.

Om du tittar noga på alla proteser och deras praktiska specialeffekter, hittar du likheter med James Bells filmer (Tantrum, Nutsack) det beror på att han har framställt dessa tillsammans med Toby Johansen (Hacksaw, Backyard Vampire). De har lyckats framställa det surrealistiska och motbjudande i Joes teckningar och den stora spindeln är inte att leka med om man lider av araknofobi.

Joe flirtar intensivt med klassiska 80-tals stilar. Ibland kan vi se en glimt av John McTiernans magnifika 'The Predator' (1987), och förutom Alien, återkommer även stop-motion-uppfångst som starkt påminner om Stuart Gordon's 'Re-Animator' (1985) och ‎Sam Raimi's 'Evil Dead' (1981).

För att vara en debutfilm, och för att sätta sig in i sina drömmars mål, så har Joe verkligen lyckats förmedla något intressant. Det är inte jättebra gjort, det finns många brister, men det är definitivt en övning och erfarenhet där han kan utvecklas och bli bättre. Det behövs inte mycket för att utöva sin kreativitet och Joe har gjort det med ett mycket lyckat resultat.

South Mill District (2018) on IMDb

Regi: Joe Meredith
Manus: Joe Meredith
Datum: 16 Februari 2018
Land: USA
Speltid: 25 minuter

Genrer: Sci-Fi, Skräck
Format: DVD
Bolag: Joe Meredith Art

Kommentarer