Slaughtered Vomit Dolls

Lucifer Valentine, vars riktiga namn ännu är okänt, är en av de mest notoriska regissörerna inom konstnärlig underjordisk extremfilm. Detta pga. hans kontroversiella sätt att distribuera filmkonst genom sitt produktionsbolag Kingdom of Hell Productions. Med detta företag föddes hans Vomit Gore-serie tillsammans med den tidigare porrfilmskådespelerskan Brandy 'Ameara Lavey' Petrie (R.I.P 2017).

Det har spekulerats mycket kring vem Lucifer Valentine är och det har diskuterats mycket om hans forhållandessätt att sprida sina tvivelaktiga historier online. Men en sak är säker; precis som Marian Dora (Cannibal, Melancholie der Engel, Carcinoma), så går han under flera pseudonymer, varav en är Edward Thompson, och det är ganska förståeligt varför en ökänd person som han vill hålla sig hemlig.

De kritiska omdömen man kan läsa om på internet idag är enbart ytliga skrap av Lucifers kreativitet, samt de som finner sig djupt provocerade eller irriterad på hans tillvägagångssätt i sitt filmiska berättande och utförande. Den här filmserien är dock lättare att acceptera om man förhåller sig till den mytomspunna bakgrund den besitter. På så sätt formar man en bättre förståelse och acceptans kring detta marerittliga inferno.

Slaughtered Vomit Dolls (SVD) är Valentins första officiella film som trädde i kraft år 2006. Hans intresse för filmatisering har aldrig varit att göra film på det sätt vi känner den. Han gillar att experimentera med det dokumentära och verklighetsbaserade elementen i sina installationer. Hans främsta inspirationer kommer från Harmony Korine (Gummo, Mister Lonely, Spring Breakers) och Vincent Gallo (Buffalo '66, The Brown Bunny) som oförskämt gräver i sig själva för att hitta sina personliga uttryck i skapelsen. Han har aldrig haft några filmambitioner alls, utan har enbart arbetat med hemvideor tillsammans med sin syster Cinderella och hans närmaste vänner och familj.

Innan SVD kom i kraft, träffade Valentine sin före detta partner Ameara Lavey (Brandy Petrie), ett namn hon valde att behålla som artistnamn från tidigare arbetsförhållanden inom porrindustrin. Vid den tiden kämpade hon med drog- och alkoholmissbruk och led av kraftig bulimi, vilket snart ledde till skapandet av vad som skulle bli Slaughtered Vomit Dolls.

I denna filmserie kommer vi bekanta oss med den nitton år gamla bulimiska strippan Angela Aberdeen (Ameara Lavey) och hennes nedåtgående spiral i ett purgatoriskt helvete fylld med psykotiska personlighetsstörningar. Även om man kanske tycker att filmen saknar en handling, så får man mycket av filmens innehåll direkt projicerad via bilden av hennes demoniska vanföreställningar (Hank Skinny), tvångskräkningar och hennes förvrängda minnen från hennes incestuösa familjeförhållande som var den främsta orsaken till hennes flykt från verkligheten.

Det djupare konceptet och de psykologiska aspekterna bakom Angela's beteendemönster är ytterst intressant. Om vi går längre ned på djupet, så handlar filmen egentligen inte om kräkningar, gore och pornografi. De extrema delarna ur det projicerade våldet representerar förstörelsen av mänsklig form (vilket man där via kan övervinna de traumatiska minnena i livet), genom att helt omfamna och fördjupa sig i den helvetiska sfären - dvs; att möta skräcken och slå sig fri.

Med detta sagt är arketypen av Angela Aberdeen, den förlorade tonåren och de traumatiska omständigheterna i hennes liv en utrotning - både fysiskt och mentalt. I SVD ser vi olika slags stympningar och halshuggningar som metaforiska aspekter ur hennes mentala självbild, och det är så vi måste fördjupa oss i filmserien för att få en förståelse kring dess innehåll av handling.

Lucifers äkthet till skapelsen känns så nära och hjärtskärande. Bild- liksom ljudklipp skapar en atmosfär man bara trodde existerade i vår mest underliga och skrämmande mardrömmar. Det enda negativa kring denna debut kan troligtvis vara det som så många andra kritiserar den för; handlingen. Men man har nog en viss förståelse kring varför Lucifer vill ha det så och det är förmodligen det mest kontroversiella med hans uppfattning om filmisk öppenhet. Den handlar om undertryckandet av mänskliga sinnen och förstörelser av begrepp som glädje och moral.

Desillusionerad av religiös moral och religiösa normer, lämnar Angela det kristna samhället bakom sig med en känsla av impotens som är så vanligt och som så många av oss kan känna sig bekanta med. Hon söker därför sig själv i sin egen ångest och rädsla för att finna en styrka som kommer inifrån och därmed avvisar hon alla former av gudomlig styrka.

Som vanlig skräckfilmsentusiast är dessa filmer möjligtvis svåra att tyda och därför har den troligtvis nedgraderats på diverse forum. Det beror på att somliga inte har lärt sig, eller inte har behov utav eller intressen av uttrycksfull- och suggestiv konst, vilken är den enda nyckel du behöver för att kunna uppskatta SVD.

SVD är som ett livspussel, du måste finna rätt bitar för att utforma din egen identitet. Filmen är inte menad alla, det kräver en djupare förståelse, eller kanske rent utav en erfarenhet som pekar åt samma riktning som Ameara Lavey, som blev destruktivt förstörd av den djupaste form ondska som finns i vår värld - Religion.

Slaughtered Vomit Dolls (Video 2006) on IMDb

Regi: Lucifer Valentine
Manus: Lucifer Valentine
Datum: 14 Februari 2006
Land: Kanada
Speltid: 71 minuter

Genrer: Skräck
Format: DVD
Bolag: Black Lava Entertainment

Kommentarer