Sargad

Sargad var i grunden ett Kickstarter-projekt uppstartat av regissören Andres R. Ramos och manusförfattaren/skådespelaren Sarah Giercksky, vilka hade som mål att styra upp en svensk rape'n'revenge film på en något så när smal budget. Med ett hårt bakomliggande arbete och en god marknadsföring lyckades de snart sammanställa filmen.

Om du är insatt i sociala medier kanske du har en någorlunda kännedom om Sarah. Tillsammans med Jasmine Martinez har de YouTube-kanalen Bitches Of Horror, varpå de granskar och tacklar ett antal skräckfilmstitlar och ger sina åsikter om dem. Jasmine är även inblandad i Sargad där hon funkar som SFX-assistent och biträdande regissör.

Så för att återgå till Sargad och för att göra en kort historia lång: Mamma Agnieszka (Alicia Henriksson) och hennes två döttrar Elina (Sarah Giercksky) och Lily (Tindra Hedlund) återvänder till en nostalgisk stuga i skogen för att sprida askan från sin avlidna fader. Elina passar på att besöka en gammal god familjevän vid namn Marit (Birgitta Nord), som berättar för Elina att hon måste bege sig av. Efter tjugo minuters familjeplanering träffar snart Elina sin gamla pojkvän Oliver (Xander Turian) vilket leder till något sorts återföreningsförhållande.

Snart börjar ett par maskerade män figurera i skogen, vilket systern Lily får bevittna. Tids nog får även Elina erfara styggelsen och blir hastigt nedslagen av männen. Elina kämpar för att återvända till stugan där hon hittar sin sårade mamma och nu mera döda syster. Här ifrån börjar nu en jakt om hämnd på sin avlidna familjemedlem och det helvete de ställt till med.

Sargad är skriven av Sarah Giercksky under en längre period, där hon i rollen som Elina, bitvis har hämtat inspiration från sina egna livserfarenheter om en bortgången fader och att vara tvungen att ge upp någonting man älskar och brinner för. Att Sargad dessutom satte fokus i rape'n'revenge ämnas hända ligga i Sarah's besatthet av skräckfilm och främst med kvinnor i fokus.

Tekniskt sett är inte Sargad en dålig film. Den är filmad väl, rollinnehavarnas prestationer är helt okej framförda och produktionsvärdena ser anständiga ut för att vara av den här sortens film. Felet ligger främst i dess utförande och material. Berättandet kan relatera till mången åtskilligt upprepade versioner och som redan har utförts betydligt mer extremt; för att nämna 'I Spit On Your Grave', 'Death Weekend' och 'Last House on the Left', vilket kan tänkas var de största inspirationskällorna till Sargad bortanför Sarahs egen upplagda story.

Att vidröra genren i Sverige är inte första gången. Bergman må hända vara den första ur sitt slag att framföra en kvinnas grymma hämnd i 'Jungfrukällan' (1960), liksom Bo Arne's 'Thriller: En Grym Film' (1973), och att återigen bestiga en sådan genre i dagens år mätt och med en begränsad budget varom ca 25.000 SEK, är om än mer friskt vågat.

Sarah är trots allt en driven och självständig kvinna, och det vore en skam att kritisera hennes debuterande långfilm. Hon har i efterhand varit upptagen att skolas som skådespelare och förbättrat sitt hantverk i ett antal kortfilmer. Idag arbetar hon främst som regissör och manusförfattare och framställer just nu den kommande TV-serien 'Attack of the B-Film' vilken vi alla kan se fram emot inom sin tid.

Sargad (2017) on IMDb

Regi: Andres R. Ramos
Manus: Sarah Giercksky
Datum: 4 Augusti 2017
Land: Sverige
Speltid: 93 minuter

Genrer: Skräck, Thriller
Format: DVD
Bolag: Cuprite Productions

Kommentarer