Sacrifice

Omdömen löpte in som på räls efter att Stephen Biro släppte denna tunga nyttolast av kolossala proportioner till en intetanande publik på filmfestivalen 'Texas Frightmare'. Biro hade antytt en speciell visning av en kommande film som Unearthed Films skulle släppa och alla trodde det uppenbara valet skulle hamna på 'The Song Of Solomon'. Ingen hade någon som helst aning om att 'Sacrifice' skulle ersätta den tredje delen i 'American Guinea Pig'-serien, vilken bokstavligen kom ut ur träverket och skulle avslöjas vid den speciella visningen på Texas Frightmare.

Sacrifice är en fristående del i AGP-serien och de konstnärliga och inspirerade skaparna kommer denna gången ifrån Italien. Ursprungligen är filmen en del av en serie kallad 'The Trilogy Of Death' som inkluderar filmerna 'Torment' och 'Espiazione'.

Regissören bakom Sacrifice är den kvinnliga nykomlingen bakom pseudonymen Poison Rouge och den här individen sätter kvinnliga extremfilmregissörer på plats - hon bevisar att även kvinnor kan sin sak. Rouge inspireras mycket av den aktuella producenten/ filmfotografen Domiziano Cristopharo och tillsammans med manusförfattaren Samuel Marolla lånar de en del idéer från några av Domiziano's främst kända body horror filmer 'Red Krokodil' och 'Doll Syndrome', vilka är lika mycket drama som de är skräck.

Daniel (Roberto Scorza) är på upptäcktsfärd att bli av med sina mentala plågor. Daniel hänvisar till en bok som genomgår de olika självmutulerande ritualerna som involverar mystiska krafter som väcker liv i gudinnan Ishtar (Flora Giannattasio). Den perverse ceremonin förlängs när Daniel känner ett större behov av att dissekera sin kropp till totalfördärv.

Sacrifice är inte något som kastats ihop enbart för sitt gore-opus. Närbilden av det rika och strukturerade blodet som droppar, maskarna som simmar i ruttet kött och ljusets tunnel som skiner genom skallen är vackra ur ett sjukt och förvrängt sammanhang. Kameraarbetet av Domiziano Christopharo är något av det mest detaljerade som kan skådas på film.

Sacrifice är ett vackert tillskott och kommer giva den mest äckelmagade en ordentlig åktur. De komplicerade specialeffekterna, utförda av Athanasius Pernath, kommer få dig att undra om det är på riktigt eller inte. Precisionen och kvalitén är alldeles utmärkt. Allt från handknivsåret som fungerar som ett vaginalt kärl för oral njutning, till tånagelavlägsning-sekvensen är alla oerhört tillfredsställande med hänsyn till ren make-up trolleri som förintar magra gränser.

Idén om trepanationen i filmen är inget nytt, den har utforskats tidigare i ett antal filmer inklusive Andrey Iskanovs 'Nails' och Stuart Gordons 'From Beyond' etc. Det är en gammal teknik som innebär att man penetrerar ett hål i skallen, för att sedan låta det läka naturligt. Det sägs att detta ger någon form av upplysning eller utsätter sinnets öga så att vi kan se in i en annan dimension i mer vetenskapliga filmtermer. Men den gräver lyckligtvis djupare ned i det mänskliga psyket och hanterar moderna frågor ur dagens samhälle genom att nämna manipulation och besatthet av sociala medier.

Det finns betydligt mer att beröra i Sacrifice. Den korta speltiden, den lilla rolluppsättningen och den minimala dialogen talar så högt att du inte kan låta bli att sjunka ner i ett tillstånd av dyblöt katatoni. Den är byggd ur extrem natur och dess solida struktur påminner om välgjorda filmer som 'A Serbian Film' eller den ursprungliga versionen av 'Martyrs' där professionalism och ren avsky gifter sig så bra att det är en match gjord ur ett existentialistiskt helvete. Filmen lämnar ett intryck på tittaren långt efter och även om det sitter djupt i det undermedvetna, kryper den snart tillbaka och infekterar dig ytterligare. Sacrifice är så här långt den bästa i serien och rekommenderas starkt!

American Guinea Pig: Sacrifice (2017) on IMDb

Regi: Poison Rouge
Manus: Samuel Marolla
Datum: 1 Mars 2017
Land: Italien
Speltid: 60 minuter

Genrer: Skräck
Format: Blu-Ray
Bolag: Unearthed Films

Kommentarer