Incident In A Ghostland

Pascal Laugier, mannen bakom den trendsättande filmen Martyrs som satte fransk våldsfilm på kartan igen och med detta lyckades tillverka en av de mest spännande skräckfilmerna genom tiderna, har sedan toppen av sin karriär, gång på gång, aldrig lyckats nå sin klimax igen. Incident In A Ghostland är av en helt annan kaliber.

Medan Martyrs är en själsugande upplevelse vilken dominerar i tortyr, övergrepp och fruktan, så bygger Incident In A Ghostland sin potential på atmosfär. Den berättar en väldigt slående historia och går efter stil, logik och djupgående förklaringar.

Mamma Pauline (Mylene Farmer) och hennes två döttrar Beth (Emilia Jones) och Vera (Taylor Hickson) flyttar in i deras excentriska fasters gamla rustika hus. När de anländer och försöker bosätta sig trots den gamla läskiga antikaffärskänslan, händer det otänkbara. Tidigare mötte kvinnorna en läskig glassbilsförare som tycktes håna dom. Denna glassbil och dess förare återvänder snart och invaderar mamman och hennes döttrar.

Laugier har här med gjort en thriller med några riktigt kompetenta jumpscares och en uppgräddad twist som uppenbarar sig halvvägs in i filmen. Våldet är hänsynslöst men ingenting jämfört med Laugier's tidigare film. Det finns några trevliga hintar till tidigare skräckförfattare, t.ex en ode till H.P. Lovecraft, samt korta referenser till Stephen King's 'Children Of The Corn'.

Filmens största fall är dock dess besvärliga natur som ibland skadar mer än vad den hjälper. Men vad som räddar helheten är dess unika stil, musik, det visuella och twisten som jämnar ut storyn, det är sällan man får skåda något liknande, det är en riktig ögonöppnare.

Incident In A Ghostland är en unik filmupplevelse draperad i nihilistisk tortyr. Den har blivit jämförd med tortyrporr på unga flickor, men detta är enbart en dålig ursäkt för att uppmana till moralpanik. Filmen erbjuder mer än så, det är en kreativ och psykologisk thriller, och om du eftertraktar film som slår hårt och som injicerar fiktion med verklig skräck, egendomlighet och våld så bör den inte undvikas.

Förvänta er ingen Martyrs. Laugier har tagit en annan riktning med Ghostland. Den handlar förstås fortfarande om två unga flickor i utsatt fara, men omständigheterna och den linjära handlingen är väldigt olik i utförandet.

Ghostland (2018) on IMDb

Regi: Pascal Laugier
Manus: Pascal Laugier
Datum: 3 Februari 2018
Land: Frankrike, Kanada
Speltid: 91 minuter

Genrer: Drama, Thriller
Format: Blu-Ray
Bolag: Arrow Video

Kommentarer