Grotesk

Från Danmark lanserades denna debuterande och underhållande lågbudget sci/fi, vilken är framställd utav den okända regissören/ manusförfattaren Peter J. Bonneman. Hans inspiration synes tydligt vara hämtad från de tyska splatterfilm-legendarerna Olaf Ittenbach och Andreas Schnaas, men också Ed Wood's ikoniska 'Plan 9 From Outer Space'.

Grotesk är en något annorlunda gore-fest vilken poppade upp ifrån ingenstans år 2015 och fick sin magnifika distribution via filmbolaget Another World Entertainment. Fullt utförd i tysk lågbudget-stil, påminner denna charmiga monsterfilm, gjord med formidabla gore-effekter, också om Herschell Gordon Lewis glansdagar.

Ett amerikanskt rymdskepp på ett hemligt uppdrag kraschar i Øresund. Ombord på farkosten befinner sig ett okänt och mycket radioaktivt sekret, vilket har upptäckts och hämtats från månens baksida. När slemet oser ut i Øresund skapas snart ett ostoppbart muterat monster som sprider ett inferno av död och förintelse mitt i den idylliska sommartiden.

Vi presenteras den självgode karaktären Jack (Heine Sørensen) som förnöjsamt gjort sig besväret att hyra ett husvagnsinhäng till sommaren. Men Jack upptäcker snart att hans idealistiska semester inte alls tycks bli som han tänkt sig.

Detta är en fantastisk film om man mottagligt uppskattar medveten dålig underhållning. Handlingen är av enkel struktur och den sprudlar av komiska- om än groteska inslag och tar sig inte det minsta på fullaste allvar. Vi får däribland skåda ett offer vars öga blir urgrävt, som sedan skyfflas upp i anus på offret. Därvid får vi en tydlig insyn i ändtarmen ur en första persons synvinkel.

Grotesk är editerad i mjuk- grönaktig färgton där allt ser ut som det tvättats i strålning, vilket till handlingen är fullt förståeligt. Gore-effekterna påminner mycket om Peter Jackson's 'Bad Taste', med ett innehåll av krossade kranier och tungor som våldsamt vibrerar ovanpå de kluvna huvudena.

Specialeffekterna är framskriden av illustratören, musikern och konstnären Tue Sprogo, som också ansvarar för omslagsporträttet och den musikaliska uppsättningen som består i en typisk retro-wave manér. Tre av filmens musikspår är även skriven av Mercyful Fate's gitarrist Michael Denner.

Monstret är gröpt ur finurlig design och ser ut som en ruttnande zombie, med en mun full av tänder som sticker ut från ovansidan av hans ansikte vilka den använder för att riva isär kött och sedan avge ett vidrigt och gutturalt oljud när han festar på sitt byte.

Grotesk är i behov av ett mer erkännande och en bredare distribution. Det är en underjordisk film som tids nog kommer räknas som en dansk kultfilm. Innan filmen var slutförd övergav regissören Peter J. Bonnerman arbetet tillsammans med de andra i besättningen. Den enda som blev kvarhängande i projektet var huvudskådespelaren och producenten Heine Sørensen, som tacksamt nog beslöt sig för att färdigställa filmen.

Gillar du lågbudget splatter i överlag så är Grotesk en given nyfunnen upptäckt. Den brottas lätt bland de tyska tungviktarna Andreas Pape (Hunting Creatures), Jochen Taubert (Turbo Zombi), Andreas Schnaas (Violent Shit) och Alexander Phosgen (Blutwald).

Grotesk (2015) on IMDb

Regi: Peter J. Bonneman
Manus: Peter J. Bonneman
Datum: 23 Januari 2015
Land: Danmark
Speltid: 64 minuter

Genrer: Sci-Fi, Skräck
Format: DVD
Bolag: Another World Entertainment

Kommentarer