Escaping the Dead

Den relativt aktive danske regissören Martin Sonntag (Grindsploitation) har under fem års tid lyckats bita samman sin andra långfilm 'Escaping the Dead' på en budget varom 9000 euro. Under två år har den florerat runt på diverse filmfestivaler och först 2019 fick den sitt filmsläpp på dvd via Worldwide Multimedia. Filmen baseras på den nyhet som kretsade kring en man vars ansikte delvis hade blivit uppätet i en badsalt-attack i Miami, Florida, 2012. Filmen använder den farliga gatudrogen Krokodil som referens till det huvudsakliga zombie-utbrottet.

Escaping the Dead är en underhållande zombiefilm och vad den saknar i logik och budget utgör den i stil och hjärta. Lyckligtvis är detta inte första gången skräck och gore har spytat ut från Danmarks sumpiga urinoarer. Medstjärnor i den här är bl.a Sune Rolf Jensen som levererade 'Slaughter Me Naked'; en medelvänd och spännande inblick från en seriemördares perspektiv, och Heine Sørensen vars innovation finns att erhålla i den utomjordiska splatterfilmen 'Grotesk'.

Som filmens tagline lyder 'Something is rotten in the state of Denmark' så består den mycket riktigt utav en horder av narkotikadrivna zombier som paraderar gatorna och äter oskyldiga offer. Med över 150 zombier som närvarar, så vet man att Martin Sonntag är ute efter en gammaldags gore-hyllning blandad med en gnutta humor.

David (Bastian Pedersen) är en marijuana-återförsäljare som tenderar att röka mer än vad han säljer. Han och hans partner Ahmir (Rama Øzel) har försatt sig i skuld och får nu några billiga droger att sälja, vilka de tror är kokain. Problemet uppstår när drogerna de säljer utger sig att vara Krokodil. De negativa effekterna från drogen förvandlar människor till rabiata zombies. David måste nu kämpa sig igenom smittade gator för att överleva och räkna ut ett sätt att undkomma de döda.

Escaping The Dead är en solid indie-produktion som underhåller och har ett överflöd av välutförda gore-effekter av Martin Sonntag och Christine Scheel Kvint. Den stampar dessvärre inte i ny terräng, vi har sett det förut, om inte i Umberto Lenzi's 'Nightmare City', så mycket riktigt i Danny Boyle's '28 Days/Weeks Later'. Springande rabiata infekterade, vilka vi sällan brukar kalla för traditionella zombies. Men denna danska film är trofast, kompetent och har en exceptionell handling, trots att den bitvis också kan referera till Thomas Newman's debutfilm 'Bong of the Dead' (2011), i syn till droger och humoristiskt replikskifte.

Filmen har pga sin mikroskopiska genre tvingats låna statister från nordens alla hörn, och trots att det tog Martin fem år att färdigställa produkten, så gjorde han det med sådan stil att den lätt kan räknas till en av de bästa nordiska indie-skräckisar av modern tid. Den är väldigt bra filmad och redigerad trots sin mörka atmosfär, och innehåller helt okej utförda rollprestationer. Mycket rekommenderad!

Escaping the Dead (2017) on IMDb

Regi: Martin Sonntag
Manus: Bastian Pedersen, Martin Sonntag
Datum: 17 August 2017
Land: Danmark
Speltid: 76 minuter

Genrer: Skräck
Format: DVD
Bolag: Worldwide Multimedia

Kommentarer