Doll Syndrome

Domiziano Cristopharo stiger hastigt till toppen av sitt spel och har blivit en oöverträffad kraft ur sin säregna arthouse-genre. Det har hunnit samlats många filmer under hans bälte vilka bl.a är 'House Of Flesh Mannequins, 'Red Krokodil' och 'Virus: Extreme Contamination', men också en del solida samarbeten med individer som Poison Rouge's 'American Guinea Pig: Sacrifice' och Adam Ford's 'Torment'.

Doll Syndrome följer en annan serie filmer som Cristopharo har behärskat, inklusive Red Krokodil, en film om att leva i drogmissbruk och att vara slav för sina laster och innersta demoner. Red Krokodil var en vision om att brottas i skärselden medan Doll Syndrome representerar en mans helvete ur ett annat perspektiv.

Doll Syndrom beskrivs som ett tillstånd där en person blir okänslig eller ter sig som en docka efter traumatiska händelser och när det gäller Tiziano Cella's namnlösa karaktär lär vi oss inledningsvis om hans upplevelse i armén där han blir grymt förnedrad och analt våldtagen. Cella tillbringar dagar i ett trance-liknande och störande tillstånd där han knappt kommunicerar med någon i sin omgivning. Han går omkring och utför maniska ritualer vilka där ibland innefattar tvångs-onani och kräkningar. Han har också en pervers sexuell fascination till toaletter och älskar därför att kissa på sig och slicka på toalettstolar.

Filmen har praktiskt taget noll dialog och bjuder på en ytterst långsam resa in i helvetet hos en man som bär på en börda ur varje steg i livet han tar. Hela berättelsen kulminerar när Cellas karaktär finner sig en kvinnlig musa, en sexdocka, och det är först då man hittar en koppling till dess handling.

Precis som i Domizianos tidigare filmer, så är mycket av filmens specialeffekter autentiskt utförda. Den innehåller riktiga penetreringar, utlösningar och äkta köttsår, detta för att skapa en sådan realistisk känsla av total dekadens som möjligt.

Det störande bildspråket i Doll Syndrome är mycket effektivt och musiken ger en perfekt bakgrundsinställning för innehållet medan det ibland till och med verkar lite för optimalt och kanske inte alltid synkar i kontrast, men det är nog en väldig individuell åsikt i det här fallet.

Doll Syndrom är en slående vision om perversion, förtvivlan och plåga. Den är fascinerande, motbjudande och oförglömlig. En obekväm upplevelse och möjligen en realistisk skildring av det moderna helvetet på jorden. Med detta sagt är det heller ingen överdrift att nämna att Italien äntligen har funnit sin egna Marian Dora.

Doll Syndrome (2014) on IMDb

Regi: Domiziano Cristopharo
Manus: Andrea Cavaletto
Datum: 1 April 2014
Land: Italien
Speltid: 95 minuter

Genrer: Thriller
Format: DVD
Bolag: Tetro Video

Kommentarer