Combat Shock

Buddy Giovinazzo är en amerikansk regissör som debuterade i början av 1980-talet med ett antal kortfilmer. Combat Shock är hans första långfilm från 1984 (släppt 1986), och också en av hans mest betydande verk i hela hans filmografi. En effektiv och mycket utarbetad postdramatisk krigsfilm blandad med social realism och troligtvis en av de tyngsta filmer som framställts under hela 80-talets årtionde.

Frankie (Rick Giovinazzo), en krigsveteran som lider av PTS från de grymma sviterna under kriget i Vietnam, har svårt att anpassa sig till ett normalt liv i New York City. Hans fru Cathy (Veronica Stork) tillbringar dagarna tillsammans med testbilden på TV:n och deras nyfödda son som är kraftigt deformerad på grund av de kemiska avfall som utsatte Frankie's kropp under krigets dagar. Prostituerade, hallickar, tjuvar och narkotikahandlare förvärrar situationen för Frankie när han kommer till stan. En dag blir det för mycket för honom att han hamnar i en nedbrytande mental kollaps och bestämmer sig att ta ut sin blodiga hämnd på samhället som skapat honom.

Combat Shock upptäcktes först utav det annars så humorfulla distributionsbolaget Troma Entertainment, men låt dig inte luras, det är en väldig depraverad film. Men den besitter trots detta en mörker ton av humor, uppgiften är bara att lyckas finna den i skuggan av den sjuka och mardrömslika kornigheten filmen har.

Mycket av filmens inspiration hämtas från 'Midnight Cowboy' (1969), 'Soldier Blue' (1970) och 'Taxidriver' (1976). Det lånas friskt från dessa filmer på ett unikt sätt. Giovinazzo blandar den lysande ilskan och våldet från 'Taxidriver' med den isolerade surrealismen i David Lynch's 'Eraserhead' (1977) och Polanski's 'The Tenant' (1976) och består huvudsakligen av en egen berättelse som fungerar perfekt för sin genre.

Detta är ett mästerverk på sitt eget bisarra vis. Den fångar den mentalt nedbrytande Vietnam-veteranens vardag i fattigdom, hopplöshet och skräck med en burdus fru och en skrämmande mutant son. Detaljerna i lägenhetens inre visar en penibel miljö med smuts på väggarna och en överfylld toalett. Skådespelarinsatsen ligger på amatörnivå, men det hjälper till att framtona den eleganta men dystra känslan, fylld med förfallsbilder som skapar den radikala, nihilistiska och fördömda stämningen.

Combat Shock rekommenderas dig som uppskattar tunga 80-tals kultklassiker. Filmen använder äkta bilder från Vietnamkriget, brutala återföreningar av Frankie's turné som ger en livlig, störande och elektronisk poäng. Det är en tuff och kornig film, lika mycket som den är kompromisslös och brutal.

Giovinazzo har under senare tid gjort filmer med liknande tema som 'No Way Home' (1996) och 'Life Is Hot In Cracktown' (2009), men Combat Shock är en lågbudgetfilm och skapar ett skarpt inre ljus som aldrig romantiserar underklassen och dess fattigdom. Stark, deprimerande och överdramatisk.

Combat Shock (1984) on IMDb

Regi: Buddy Giovinazzo
Manus: Buddy Giovinazzo
Datum: 14 Maj 1986
Land: USA
Speltid: 97 minuter

Genrer: Drama, Thriller
Format: Blu-Ray
Bolag: Severin Films

Kommentarer