Bouquet of Guts and Gore

Stephen Biro, huvudgrundaren till distributionsbolaget Unearthed Films har under närmare tjugo års tid strävat efter att få göra en nyproduktion utav hans största japanska gore-films favoriter; Satoru Ogura och Hideshi Hinos 'Guinea Pig'-serie, vilka han släppte på DVD år 2002 via sitt bolag. Tretton år senare, med ett färdigskrivet manus, skulle nu den första filmen i en serie på åtta delar komma i bruk.

Den nya American Guinea Pig-serien fick sin start 2014 med en omtolkning av 'Flower of Flesh and Blood' (1985), vilken ursprungligen baseras på en manga av producenten och illustratören Hideshi Hino. I den ursprungliga filmen ser vi en ung kvinna bli kidnappad av en samuraj. Hon drogas sedan ned med smärtstillande medel. Hennes lemmar blir senare avlägsna bit för bit, vilket skall symbolisera en utslagen blomma.

I Stephen Biro's version 'Bouquet of Guts and Gore' har han utvecklat processen med att lägga till fler element; buketten, som i detta fall innebär att det finns två flickor istället för en blomma, och samurajen som här har ersatts med tre personer där alla parter har varsin uppgift att utföra.

I ursprungsversionen antar man inte riktigt att det handlar om en snuff-film. Det är bara något man antar pga sitt ökända rykte, men kamera-arbetet är alldeles för regisserat, samt att den upptornade musiken tar bort all form av trovärdighet. Men i nyversionen är uppgiften att filma offren med en kamera som skapar den verkligt smutsiga skärpan och man ser kameramannen utföra sitt arbete. Filmen tillför en enorm mängd realism och det ger en tydligare känsla av att du tittar på en snuff-film.

Mycket av filmen bygger på sina specialeffekter. De är framställda av gore-scenens allra främsta special-FX artister av modern tid; Melanie Dean (HI-8), David Hood, Marcus Koch (100 Tears), Shelby McIntyre (Brainjacked) och Chris Polidoro (Dead Meat). Det bjuds på en del blodsutgjutelser och det kan få en att undra hur en människa är såpass kapabel till att överleva ett sådant experiment. Flera lemmar avlöses, en käke sågas bort och det är medicinskt omöjligt för offren att fortfarande andas under en sådan process.

Filmfotografen Jim VanBebber's (Deadbeat at Dawn, Manson Family) rörelseriktning och skaparteknik är förvånansvärt bra. Det ser ut som att han fick tillräckligt med utrymme för att skapa denna typ av atmosfär. Musiken, vilken är komponerad och skriven av Kristian Day och Jimmy ScreamerClauz, passar också utmärkt till dess spöklika miljö.

Det är tydligt att denna filmen enbart är framställd för att provocera. Den har ingen ordentlig handling, näst intill fri från dialoger och känns i många fall ohyggligt meningslös. Det är dock bra att det finns en sådan här marknad och att den har börjat vinna utrymme och skapat acceptans runt om i världen; vilket man aldrig trodde var möjligt för bara tjugo år sedan.

Bouquet of Guts and Gore är inte särskilt bra som spelfilm. Men vill man se den bara för effekternas skull så är det här en bra rekommendation. Den har riktigt starka och chockerande scener och utmanar dess originalfilm som den är baserad på, på ett mycket utmärkt sätt.

American Guinea Pig: Bouquet of Guts and Gore (2014) on IMDb

Regi: Stephen Biro
Manus: Stephen Biro
Datum: 24 Oktober 2014
Land: USA
Speltid: 73 minuter

Genrer: Skräck
Format: DVD
Bolag: Unearthed Films

Kommentarer