Atroz

Lex Ortega släppte loss detta mexikanska skyfall ifrån ingenstans, med den legendariska Cannibal Holocaust-regissören Ruggero Deodato's namn fäst i kalkljuset som en associerad producent. Den nyfunne regissören levererar skräcken från Mexikos gator där han i filmens inledning berättar att över 27 500 mord går olösta varje år och hur någon kan slippa undan med det.

En kvinna släpps våldsamt ur en bil och de två förarna har erhållits av polisen. Den oortodoxa befälhavaren bestämmer sig för att visitera de anklagande och gör en hemsk upptäckt. Han finner ett videoband som innehåller tortyr och mord på en prostituerad. Polisen beslutar sig för att själv utöva viss rättvisa genom att förhöra gärningsmännen och upptäcker snart fler videoband som avslöjar sexuellt avvikande tortyr och mord.

I introduktionen får vi en väldig urbana känsla till filmen, en rätt så nedgången atmosfär med sunkiga gator och märkligt uppträdande karaktärer. Grymheten och dess nådelösa natur i denna produktion slår dig rakt över huvudet och släpper inte taget i första hand. Den är snabb i sitt utförande, väldigt bra redigerad och fångar samman historiemönstret med mycket god marginal.

Atroz levererar tiofaldigt våld men gör det på ett väldigt graciöst sätt. Ur en första persons vinkel råder de mest obekväma scenerna bestående utav våldtäkt, avföring, incest, menstruationsblod, kastrering och sexuell stympning. En intensiv upplevelse som enbart berättas ur ett klippningsmontage ifrån upphittat videomaterial.

En del frågetecken uppstår längs filmens gång. T.ex hur allt fångades på kameran, mördarens överjävliga barndom och den förnedring hans föräldrar utsatte honom för. Det är frågor vi aldrig kommer få något svar på, då filmen är såpass öppen och avslutas i ett abrupt skede.

Vad som tilläggas bör, är att Ortega fann det ytterst svårt att hitta någon villig att spela huvudrollsinnehavaren Goyo, så han tog på sig den rollen själv vilket kanske var det enda rätta, då han presterar riktigt bra. Den är som klippt och skuren för honom!

Ortega har stigit alla över huvudet med Atroz, ingen barmhärtighet visas och i ärlighetens tecken kan man säga att det här en av de mest intensiva tittarupplevelser du sent skall glömma. Den når lätt upp i samma nivå som den ökända 'A Serbian Film' och är ett definitivt samlarobjekt hos var underjordisk skräckfilm-entusiast. Lex Ortega's Atroz är en film som ska ses.

Atroz (Atrocious) (2015) on IMDb

Regi: Lex Ortega
Manus: Lex Ortega, Sergio Tello
Datum: 31 Oktober 2015
Land: Mexiko
Speltid: 79 minuter

Genrer: Skräck
Format: Blu-Ray
Bolag: NjutaFilms

Kommentarer