Antithese

Thomas Binder är ett bekant namn om man är trogen kund/följare av produkter ur hans österrikiska distributionsbolag Black Lava Entertainment. Det här är inte hans första produktion han har deltagit i. Han har tidigare medverkat i Olaf Ittenbach's filmer 'No Reason' och 'Legend of Hell'. Han har också varit cenograf för Tom Heidenberg's 'Necrophile Passion', men Antithese är Thomas Binder's och Jonas Sommer's kortfilmsdebut.

Antithese handlar om den misantropiska skräckförfattare Stephen (Günther Brandl), som reser till sin stuga tillsammans med Mia (Miriam Fontaine), den enda människan han lever för och älskar. Hon tycker att hans nuvarande roman är för kliché, men vad hon inte vet är att hon är huvudpersonen i boken. Snart finner Stephen en antik bok med sataniska skrifter, av vilka han väljer att läsa en av de stående flikarna på latin. På natten börjar Mia få konstiga mardrömmar, där hon blir sodomiserad av en sektledare i form av ett hjorthuvud, och hon fastnar snart dränkt i blod likt en ritual. Det visar sig att skriften har påverkat henne och att någonting demoniskt nu styr hennes liv. För att rädda Mia måste Stephen följa demonens direktiv för att slutföra sin roman, kommer han att lyckas?

Detta är en mycket enkel super-naturlig dramakortfilm, och huvudfokuset ligger på kameratekniken, dess belysning och den mystiska stämningen. Handlingen är inte avancerad, inte ens särskilt okonstlad, men den är inte heller klandervärd. Kontrasten som kopplar ihop sinnet är den subtila och teatraliska handlingen, tillsammans med den mer skarpa tydligheten i dess professionella scenografi, men produktionen i sin helhet ur ett konstnärligt perspektiv är mycket bättre än själva skildringen tillsammans med skådespelarnas subtila prestanda, och det är det som gör filmen schysst.

Thomas Binder beundrar den konstnärliga andan, det uppenbaras redan på många av de titlar han väljer att distribuera via Black Lava, inte minst hans fokus på James Quinn's 'Flesh of the Void' som är en riktigt begåvad konstnär och regissör. Men det yttrar sig också i att Antithese fria och konstnärliga aspekter har en stor betydelse och den delen är verkligen svår att överge. Den ursprungliga musiken komponerad av Michael Donner passar också historien mycket bra och ibland lyckas man bli trollbunden av soundtracket och dess mysiga atmosfär.

Det är svårt att tro, men det här är ingen splatter eller gore-film, som ofta är standard när det gäller Mr. Binder. Det är väldigt lite blod involverat, och det som är viktigt är det psykologiska - vi talar om besatthet, demoner och kroppsvätskor. Men inga större snitt, lemmar och ben.

Det är svårt att hitta bakomliggande historiska detaljer om filmen. Men den rekommenderas om du uppskattar korta filmer som bygger på läskig atmosfär istället för våld och ond bråd död. Filmens släpptes på DVD via Black Lava i en väldigt begränsad upplaga och det är osäkert om den längre finns att få tag på, men den finns nu mera upplagd på deras Vimeo, fri för alla att se!

Antithese (2017) on IMDb

Regi: Thomas Binder, Jonas Sommer
Manus: Jonas Sommer
Datum: 2017
Land: Tyskland
Speltid: 29 minuter

Genrer: Drama, Skräck
Format: DVD
Bolag: Black Lava Entertainment

Kommentarer