Threads

Släppt som TV-film 1984 under BBC är denna dystert depraverade film om kärnvapenkatastrof en resa du sent skall glömma. Filmen fokuserar på staden Sheffield i Storbritannien och de följder som drabbar stadskärnan när en atombomb fälls under det kalla kriget. Enligt tidigt drabbade vittnesmål, anser dessa att filmen Threads är den mest realistiska, skrämmande och exakta filmatisering kring återskapandet av en stridsspets strejk.

Threads är mer utav en experimentell upplevelse än en film med linjär handling. Det finns ständigt karaktärer runtom oss, men ingen som bygger på en minnesvärd grund. Vi ser ett kärlekspar som just flyttat in i sin nya bostad. Vi ser en familj som låser in sig, och samtidigt får vi följa en grupp politiker som gömmer sig i en underjordisk bunker men som ändå blir lika sårbara under den gångna situationen.

Titeln är fullkomligt passande, Sheffield hänger bokstavligen på en tråd utav förnuft när de under såpass många dagar utsätts för kärnkraftsavfall efter att bomben detonerats. Det mest skrämmande är den bild vi får, bestående utav lidande familjer, förkolnade barn och de olika effekter bomben har. En av de svåraste måste vara strålningen som orsakar så att människor okontrollerat börjar kräkas. Staten gör inget för att hjälpa medborgarna förutom att hålla dem tillbaka från droppzonen. Lyckligtvis finns det några överlevande men kostnaderna är förkastliga och otänkbara.

Filmen startar väldigt långsamt och bygger upp en oroväckande atmosfär, det är först efter 30 minuter som saker börjar träda i kraft, för att sedan hastigt braka loss till ett brinnande inferno. Den är filmatiserad i en dokumentär stil för att fånga den trovärdiga känslan, vilket filmen lyckas med i sin fullständiga kontrast.

För att vara en äldre film så håller den mycket bra än idag och det är fantastiskt att se det nya liv den har fått via Severin Films som gjorde en magnifik överföring till blu-ray och 1080 format. Det är möjligtvis ingen film man skulle återse på daglig basis, men det är definitivt något som alla borde se minst en gång - det är en relativt skrämmande prövning man sätts i.

Threads (TV Movie 1984) on IMDb

Regi: Mick Jackson
Manus: Barry Hines
Datum: 23 September 1984
Land: Australien | UK | USA
Speltid: 112 minuter

Genrer: Drama, Krig, Sci-Fi
Format: Blu-Ray
Bolag: Severin Films

Kommentarer